HomeHome   FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister   Log inLog in 
Whiskey/Whisky
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Swedish Maffia Forum Index -> General discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
[KACFM]Widing



Joined: 01 Oct 2002
Posts: 1448
Location: Vadstena

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 10:05 am    Post subject: Whiskey/Whisky Reply with quote

Oj detta känns ovant, starta en topic. Händer inte alltför ofta men nui är det så att jag behöver lite hjälp/tips. Vet ju att det finns ett par rediga Whisk(e)yälskare här på maffia och nu ligger det till som så att jag verkligen fått upp ögonen för denna underbara. Dock vet jag ej skillnaden på Whisky och Whiskey så här kommer första frågan. Vad är skillnaden på Whisky/Whiskey?

Sen vill jag gärna ha några tips om fina goda whisky/whiskey och hur den ska åtnjutas.

Aja ta med allt som kan vra bra/intressant att veta om whiskey/whisky?


Händelsen som gör att jag startar denna topic är som sådan att jag en kväll beställde ett glas "Laphroaig 10 Years Cask Strength " då fick jag en liten bringare vatten till och jag hade inte en aning om vad jag skulle med den till. Då vände sig en anna bargäst sig till mig och berättade att om man blandade i lite vatten så kom alla whisky'ns smaker fram. Bortgjord man kände sig. Embarassed

Tack på förhand
/Widing

Ps. Försök hålla denna seriös, vet hur svårt det kan vra men plz försök åtminstonde. Ds.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
[GTI]&an_oger



Joined: 09 Nov 2002
Posts: 3404
Location: stömsund/jämtland

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 10:18 am    Post subject: Reply with quote

min klara favorit som inte kostar mer än 500 pix är highland park 12 år.

den är redigt mums men man ska ha en droppe vatten i den kanske 2 dropar.

is är whiskys förbanelse..... bara i USA som man har is i whiskyn o det är därför 90% av alla burbon smakra "skit io rengörings medel" (min åsikt Very Happy )

fabriken där dom gör famus grose komer släpa en ny whisky nästa år som jag fick fusk prova föra året och den väntar jag på med späning för den var mums.

väntar även på år 2005 2006 då den första flaska macmyra whisky släps på marknaden och ska åter stäla det svenska ryktet om våran whisky (tänker på skepets).
Back to top
View user's profile Send private message
Fairlane
lammkött


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 5318
Location: Stockholm

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 10:41 am    Post subject: Reply with quote

Skillanden mellan whiskey och whisky är varifrån drycken kommer. I USA och på Irland stavar man med 'e', medan skotsk och kanadensisk whisky stavar utan.

På andra sidan av Atlanten så ska det tydligen vara majs i drickan, medan de Europeiska producenterna inte har sånt tjafs.

Den irländska whiskeyn destilleras 3 gånger, den skotska normalt 2.
Den irländska whiskeyn är inte rökig, vilket den skotska är. Anledningen till detta är (kortfattat) följande: malten blötläggs och torkas sedan genom att man värmer underifrån. Värmen kommer från att man eldar. Så långt likadant. Skillnaden ligger nu i att man i skottland låter röken från elden komma i kontakt med malten, vilket man alltså inte gör på de irländska destillerierna.

Själv dricker jag helst en skotsk single malt. Det finns även grain och blended. Skillnaden mellan single malt och grain är framställandet. En blended är helt enkelt en blandning mellan de två. Normalt sätt är en singlemalt rökigare/smakrikare, medan en grain/blended är lite mildare.

Vad gäller is, vatten eller inget så är det ju upp till var och en. Isen kyler whiskyn och tar därmed bort smak, vilket jag absolut inte tycker är rätt. vatten spär ut whiskyn en aning och lyfter fram smaken enligt vissa (däribland mig), medan andra tycker den blir blaskigare. Inget rätt eller fel finns där. Ska du ha vatten så är mängden vatten din ensak, men normalt talar man om väldigt små mängder. När jag beställde en Lagavulin på Stockholms Kasino och bad om att få lite vatten till så hällde bartendern i 10 cl vatten i en 4:a whisky innan jag hann få stopp på honom. Den whiskyn fick han hälla ut och servera mig en ny, med en tillbringare vatten till...

Ska vi gå in på lite förslag på whiskysorter jag gillar så har vi en liten lista här:
Lagavulin (kanske den mest prisvärda whiskyn av dem alla)
Laphroiag (en av de rökigare. Jag gillar den bäst när jag druckit lite annat innan och gärna på en krog)
Ardbeg (25-åringen som jag drack för några år sen tillhör mina favoriter. 10-åringen är inte heller dum)
Highland Park (en relativt snäll single malt. Jag gillar den sittandes hemma)
Bowmore Darkest (mumma)
Oban (godkänd som standard, men inte mer. Däremot varianten "Destillers Edition"... MUMS)
Macallan (18-åringen gillar jag. Tog lite tid att vänja sig, men god är den. smakar lite rom-russin. Kostar väl mycket)
Back to top
View user's profile Send private message
Squadron-
2006 Silverdonator
2006 Silverdonator


Joined: 11 Dec 2002
Posts: 1842
Location: Göteborg

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 10:44 am    Post subject: Reply with quote

Famous Grouse tycker jag är en riktigt god whisky. Jag har iofs inte smakat de dyrare sorterna.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger MSN Messenger
[GTI]Quest
Master Admin
Personnel


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 3997
Location: Piteå för det mesta iaf.

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 10:50 am    Post subject: Reply with quote

Denna brukar husera hemma hos mig...

en lättdrucken Whisky --->http://www.scotchwhisky.net/malt/drumguish.htm
Back to top
View user's profile Send private message
[SSRF]Galactus



Joined: 02 Oct 2002
Posts: 1076
Location: LångtbortiJymden

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 11:25 am    Post subject: Reply with quote

Fairlane wrote:
Skillanden mellan whiskey och whisky är varifrån drycken kommer. I USA och på Irland stavar man med 'e', medan skotsk och kanadensisk whisky stavar utan.

På andra sidan av Atlanten så ska det tydligen vara majs i drickan, medan de Europeiska producenterna inte har sånt tjafs.

Den irländska whiskeyn destilleras 3 gånger, den skotska normalt 2.
Den irländska whiskeyn är inte rökig, vilket den skotska är. Anledningen till detta är (kortfattat) följande: malten blötläggs och torkas sedan genom att man värmer underifrån. Värmen kommer från att man eldar. Så långt likadant. Skillnaden ligger nu i att man i skottland låter röken från elden komma i kontakt med malten, vilket man alltså inte gör på de irländska destillerierna.

Själv dricker jag helst en skotsk single malt. Det finns även grain och blended. Skillnaden mellan single malt och grain är framställandet. En blended är helt enkelt en blandning mellan de två. Normalt sätt är en singlemalt rökigare/smakrikare, medan en grain/blended är lite mildare.

Vad gäller is, vatten eller inget så är det ju upp till var och en. Isen kyler whiskyn och tar därmed bort smak, vilket jag absolut inte tycker är rätt. vatten spär ut whiskyn en aning och lyfter fram smaken enligt vissa (däribland mig), medan andra tycker den blir blaskigare. Inget rätt eller fel finns där. Ska du ha vatten så är mängden vatten din ensak, men normalt talar man om väldigt små mängder. När jag beställde en Lagavulin på Stockholms Kasino och bad om att få lite vatten till så hällde bartendern i 10 cl vatten i en 4:a whisky innan jag hann få stopp på honom. Den whiskyn fick han hälla ut och servera mig en ny, med en tillbringare vatten till...

Ska vi gå in på lite förslag på whiskysorter jag gillar så har vi en liten lista här:
Lagavulin (kanske den mest prisvärda whiskyn av dem alla)
Laphroiag (en av de rökigare. Jag gillar den bäst när jag druckit lite annat innan och gärna på en krog)
Ardbeg (25-åringen som jag drack för några år sen tillhör mina favoriter. 10-åringen är inte heller dum)
Highland Park (en relativt snäll single malt. Jag gillar den sittandes hemma)
Bowmore Darkest (mumma)
Oban (godkänd som standard, men inte mer. Däremot varianten "Destillers Edition"... MUMS)
Macallan (18-åringen gillar jag. Tog lite tid att vänja sig, men god är den. smakar lite rom-russin. Kostar väl mycket)


Som vanligt så har Fair rätt! Razz Laughing
Ska dock tilläggas att sorterna från islay (bla Ardbeg och Bowmore) röks med tång från stränderna runt ön.
Ska också nämnas att Ardbeg är den rökigaste av alla...Nu kommer jag dock inte ihåg enheten som man mäter rökighet i men tydligen är det så (enligt min polare som jobbar på systemets provningsrum)


Last edited by [SSRF]Galactus on Wed Dec 03, 2003 11:45 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
[siLL]RectuM
Admin


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 1411
Location: Eastside Stockholm , Snakenothing

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 11:41 am    Post subject: Reply with quote

ja har en egen importör från Öststaterna som gör/levererar bra wirre om inte annat e den fruktansvärt prisvärd. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
PlumSum



Joined: 04 Dec 2002
Posts: 958
Location: Iggesund

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 11:46 am    Post subject: Reply with quote

*offtopic* Rectum han sa "försök hålla detta seriöst" Razz

*onTopic* själv är jag inte en dunder talang på whiskey...men gillar det gör jag helst efter nån/några öl....just nu har jag en glenfiddisch 12 (hur den nu stavas) hemma...länge sen jag drack sprit måste börja med det igen...
higland park e god
sen e jag van farfars whisky en black velvet...tycker den e rätt så god å...
yeye måste smaka lite av det skrivit å så man blir fullländad? Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Fairlane
lammkött


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 5318
Location: Stockholm

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 11:50 am    Post subject: Reply with quote

Glömde att nämna några vidriga whiskysorter...

JB
Jack Daniels
Jonnie Walker Red Label

De ovan är för mig totalt odrickbara, sen finns det några som jag kan tvinga i mig, men som jag inte finner något nöje med, typ grants och liknande.
Back to top
View user's profile Send private message
[GTI]Quest
Master Admin
Personnel


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 3997
Location: Piteå för det mesta iaf.

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 11:53 am    Post subject: Reply with quote

Fairlane wrote:
Glömde att nämna några vidriga whiskysorter...

JB
Jack Daniels
Jonnie Walker Red Label

De ovan är för mig totalt odrickbara, sen finns det några som jag kan tvinga i mig, men som jag inte finner något nöje med, typ grants och liknande.


En blue label då???

Jag ska bara ha en sån en vacker dag...
Back to top
View user's profile Send private message
Lindeman



Joined: 20 Jan 2003
Posts: 769
Location: Stockholm

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 12:01 pm    Post subject: Reply with quote

Mmm, whisky är gott.
En burboun med massor av is är inte fel det heller, kan vara riktigt gott när det är varmt ute. Men man ska inte förväxla det med whisky, det är inte i närheten av samma sak.

Jag har en ny favorit bland whiskysorterna.
Macleod's Islay. Finns på systemet för endast ca 300 pistoleros.

/Visc
Back to top
View user's profile Send private message
ZtaRDuZT



Joined: 01 Oct 2002
Posts: 177
Location: Sthlm, The Capital

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 12:31 pm    Post subject: Reply with quote

Även Japan har gett sig in i whiskyspelet och producerat fantastiskt god whisky.
Ett flertal fanns att smaka på senaste whiskymässan på Nacka Strand, inte att förkasta.
Vad gäller sättet att dricka whisky så är min princip 0-30% vatten beroende på vad det är för whisky,
mild behöver inget och rökigare/smakrikare gör sig bättre med en lite skvätt vatten.
Whisky kan som konjak till fördel handvärmas, det plockar fram riktigt härliga smaker.
Känns för mig vansinnigt att ha is i whisky men en del vill ha de så, tror personligen att de
tittat för mycket på Dallas, de borde hålla sig till Olja.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Falcon Bayerskt



Joined: 08 Aug 2003
Posts: 389
Location: Alingsås/Nossebro

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 12:44 pm    Post subject: Reply with quote

Med mitt nick man ju tro att jag bara dricker Falcon Bayerskt…..fel fel fel.
Whisky är den ultimata drycken alla kategorier.
Vardagsfavoriten är Famous Grouse, fin att söla i sig en lördagskväll.
Till irish coffe så går det bra med en billigare whisky, typ tyskimporterad.
Ardbeg, Laphroaig, Highland park är whisky som man dricker med andakt.

Det bästa jag nånsin smakat är en Laphroaig 30 years som kostar ca 2500-3000 på bolaget.
Som sammet på tungan med en gudomlig smak.
Nästa sommar bär det av till Skottland på semester är det bestämt. Har lyckats övertyga min sambo(blivande fru) om detta. Very Happy
Sparar pengar för kunna köpa många olika sorter med mig hem. Farsan som varit där säger att det är ganska dyrt.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
[SSRF]Galactus



Joined: 02 Oct 2002
Posts: 1076
Location: LångtbortiJymden

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

Falcon Bayerskt wrote:
Med mitt nick man ju tro att jag bara dricker Falcon Bayerskt…..fel fel fel.
Whisky är den ultimata drycken alla kategorier.
Vardagsfavoriten är Famous Grouse, fin att söla i sig en lördagskväll.
Till irish coffe så går det bra med en billigare whisky, typ tyskimporterad.
Ardbeg, Laphroaig, Highland park är whisky som man dricker med andakt.

Det bästa jag nånsin smakat är en Laphroaig 30 years som kostar ca 2500-3000 på bolaget.
Som sammet på tungan med en gudomlig smak.
Nästa sommar bär det av till Skottland på semester är det bestämt. Har lyckats övertyga min sambo(blivande fru) om detta. Very Happy
Sparar pengar för kunna köpa många olika sorter med mig hem. Farsan som varit där säger att det är ganska dyrt.


Då tar jag med mig glaset och kommer och hälsar på! Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
[FreezeBitch]Lupus
2006 Gulddonator
2006 Gulddonator


Joined: 05 Oct 2002
Posts: 3655
Location: Södermalm

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

[KACFM]Viscera wrote:
Jag har en ny favorit bland whiskysorterna.
Macleod's Islay. Finns på systemet för endast ca 300 pistoleros.

En sån butelj står i barskåpet.. den trollar jag fram när jag är sugen på något tämligen rökigt, för jovars, här ryker det bra...

När det är blended slinker väl en hel del av varje ner... drack någon (antagligen) tokbillig sort som hette Talisman, den var inte alls så tokig vid tillfället, skulle dock aldrig köpa den själv...

Näää... har inte haft budget nog att dricka en herrans massa whiskey, så jag har inte tillräckligt med kött på benen för att fetingdissa massa sorter... tycker däremot att Ballentine's sitter ganska fint om det åter ska vara blended... iofs tyckte jag att min flaska Red Label också smakade bra, men allsmäktig Fairlane har ju rättat mig där Smile

Glenfiddich 12-årig är ju rätt bra köp också... väl?
Back to top
View user's profile Send private message
&Korean_Hap



Joined: 16 Jan 2003
Posts: 1546
Location: Helsingborg

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

Hur mycket vatten eller is folk vill ha är individuellt. Jag personligen vill inte ha is i och bara ett par droppar vatten. Jag har vid en provning en gång testat en Bowmore 17 år med en isbit. Det var intressant att känna hur smak och doft förändrades i och med att isen smälte och whiskyn blev kallare.

En "proffesionell" whiskyprovare vattnar _ALLTID_ ner whiskyn till 21%. Vid denna alkoholhalt kommer alla smak och doftämnen som finns fram. Och med proffesionell menar jag de som jobbar vid destillerierna för att se till att smaken blir densamma i varje blandning. Och en blandning är det även om man säger singel malt. Att det står singel betyder bara att det e samma whiskey i flaskan. När de ska buteljera är det upp till nämnda provsmakare att med hjälp av olika årgångar får rätt på smaken. Står det 10 år på flaskan garanterar detta att den whisky som lagrats kortast tid i hal legat 10 år. Det kan mycket väl finnas massa olika lagringstider i din flaska.

När det gäller favortier så håller jag mig till Islay. Jag älskar de råa smakerna i dessa ljuva drycker. Den stora favvisen är Ardbeg, har inte haft nöjet att testa den 25-åriga än så jag håller mig till den 10-åriga. Den 16-åriga tycker jag har blivit lite för avrundat av lagringen.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Fairlane
lammkött


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 5318
Location: Stockholm

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 13:32 pm    Post subject: Reply with quote

Vill ni veta en massa så är [OBU]Icebreaker duktig på området. Ja, just han som kan dra av ett helt magasin med paran mot en hel hög tokflashade fiender, i en trång gång, utan att träffa ett enda skott. Razz

Men när det kommer till Whisky är han OBUs svar på Heaton i cs-världen. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
naTas



Joined: 20 Oct 2002
Posts: 715
Location: Gbg

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 14:00 pm    Post subject: Reply with quote

Fairlane bjussa på en wirre på DK, tror det var en Lagavulin men jag kan minnas fel. Grymt tacksam iallafall. Kan inte så mkt om produkion och dylikt men jag vet vad jag tycker om och det e samma som Fairlane radda upp. Tycker gott att han gav Oban lite för lite credit. Sen nämnde han nån jag inte smakat heller vilket uppskattas. Aldrig is i whirre och personligen alltid litegranna vatten i. Men smaken e ju som baken..... Jag har bara fått vatten upphällt i glaset en gång av en bartender och det var sista gången. Liten kanna bredvid e toppen Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Falcon Bayerskt



Joined: 08 Aug 2003
Posts: 389
Location: Alingsås/Nossebro

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 14:25 pm    Post subject: Reply with quote

[SSRF]Galactus wrote:
Falcon Bayerskt wrote:
Med mitt nick man ju tro att jag bara dricker Falcon Bayerskt…..fel fel fel.
Whisky är den ultimata drycken alla kategorier.
Vardagsfavoriten är Famous Grouse, fin att söla i sig en lördagskväll.
Till irish coffe så går det bra med en billigare whisky, typ tyskimporterad.
Ardbeg, Laphroaig, Highland park är whisky som man dricker med andakt.

Det bästa jag nånsin smakat är en Laphroaig 30 years som kostar ca 2500-3000 på bolaget.
Som sammet på tungan med en gudomlig smak.
Nästa sommar bär det av till Skottland på semester är det bestämt. Har lyckats övertyga min sambo(blivande fru) om detta. Very Happy
Sparar pengar för kunna köpa många olika sorter med mig hem. Farsan som varit där säger att det är ganska dyrt.


Då tar jag med mig glaset och kommer och hälsar på! Laughing


Nu var det ju tyvärr inte så att det var jag som var ägaren till den flaskan.(min kompis farsa bjöd lite på när han hade kalas förra året)
Men isåfall hade du varit välkommen
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Fairlane
lammkött


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 5318
Location: Stockholm

PostPosted: Wed Dec 03, 2003 15:12 pm    Post subject: Reply with quote

SAC|naTas wrote:
Fairlane bjussa på en wirre på DK, tror det var en Lagavulin men jag kan minnas fel. Grymt tacksam iallafall.

Det var så lite så. Du mindes dock fel på sorten. Det var en Highland Park 18 åring.

Ett tips till som jag kan rekommendera är att ta ett stort glas vatten till sin whisky också. Inte att blanda med, utan att dricka mellan sipparna. För sånna som jag som kan beställa in några whisky på krogen är det även en bra taktik för att må lite bättre dagen efter. Dels renare, godare smak på whisky, dels mindre baksmälla. Bra va? Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Swedish Maffia Forum Index -> General discussion All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
   
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Om Cookies