HomeHome   FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister   Log inLog in 
Hp Compaq nx9010 - Problem med att hitta RAM-minne

 
Post new topic   Reply to topic    Swedish Maffia Forum Index -> Help and support
View previous topic :: View next topic  
Author Message
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Wed Nov 21, 2007 17:08 pm    Post subject: Hp Compaq nx9010 - Problem med att hitta RAM-minne Reply with quote

Har försökt att "sparka" liv i en Hp Compaq nx9010 (laptop) genom att uppgradera datorns RAM-minne.

Minnet i datorn var ett Samsung 256MB 333MHz CL2.5 SODIMM. SÄ ni förstÄr att behov av mer minne var ett faktum.

Jag köpte ett Kingston 512MB 333MHz CL2.5 SODIMM (som ska vara kompatibelt; Kingston rules osv. osv.).

NÀr jag sÀtter i minnet i datorn, startar upp den och kollar minnet i BIOS sÄ stÄr det likvÀl bara 256MB (192MB dÄ en del av minnet delas ut till grafikkortet).

Jag har:
- Startat upp datorn med bara Kingston-minnet (och prövat det i bÄda de 2 minnes-slottar som finns); fÄr bara svart skÀrm och snurrande flÀktar.
- Startat upp med bÄda minnena i vÀxlade minnes-slottar (Kingston i Slot 1, Samsung i Slot 2 samt Samsung i Slot 1 och Kingston i Slot 2); datorn fungerar men "hittar" bara 256MB minne.
- Uppdaterat BIOS-versionen till den senaste; Kingston-minnet hittas ÀndÄ inte.

Anledningen till att jag prövade det senaste:
http://tinyurl.com/2wle2u wrote:
This series of notebooks ( ze52XX to ze56XX, or nx9010 ) is using ATI IGP345M Northbridge and ALi 1535+ Southbridge some time in the Spring of 2003.

The Memory Bus was designed to run at 266MHz. Therefore it should use
PC2100 or DDR 266MHz memory modules.

Unfortunately, in the Summer/Fall of 2003, all the memory vendors were moving away from PC2100 memory modules and started manufacturing PC2700 DDR 333MHz memory modules.

In order to make sure this series of notebooks can take on the PC2700 or DDR333 Memory Modules, HP and ATI undertook an extensive memory modules qualification effort by reworking some of the parameters inside the ATI IGP345M memory controller to work with the PC2700 ( DDR333 ) memory modules.

Based on the above reason(s), you will see some of the older model of notebooks is equipped with PC2100 Memory modules and the newer model is equipped with PC2700 memory modules.

Since the original design was for memory bus 266MHz, therefore you will not able to gain any advantages in using DDR333 Memory modules.


Man mixtrade alltsÄ med BIOS sÄ att datorn skulle kunna lÀsa 333MHz minnen (dock bara köra dem pÄ 266MHz).

Dator jag grejar med hade ju (som jag skrev högst upp) 333MHz-minnen och ska alltsÄ kunna lÀsa dem. LikvÀl hittar den inte mina Kingston. Som jag skrev ovan sÄ fungerade det inte heller att uppgradera till senaste BIOS; hittar fortfarande inte det nya minnet.

Nu kommer ni in i bilden:
Mer era haxxor-skillz borde ni kunna knÀcka denna nöten.

Jag har slitit mitt hÄr och sökt och sökt pÄ HPs supportforum. Flera har haft liknande problem men det har mest slutat med att de köpt 266MHz-minnen istÀllet (vilket jag vÀgrar dÄ jag har ett 333MHz som fungerar!).

HjÀlp!
Back to top
View user's profile Send private message
Elfie



Joined: 04 Jun 2003
Posts: 789
Location: Lund

PostPosted: Wed Nov 21, 2007 20:08 pm    Post subject: Reply with quote

Det Àr vÀl knappast nÄgon nyhet att gammal teknologi Àr en flaskhals för ny teknologi. Om folk, som du sÀger, fÄr köpa 266-minnen istÀllet till slut sÄ Àr nog chansen för att du ska lösa samma problem ganska liten.

UrsÀkta om kommentaren inte var sÄ konstruktiv Smile
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
icebreaker



Joined: 01 Oct 2002
Posts: 1023

PostPosted: Thu Nov 22, 2007 8:47 am    Post subject: Reply with quote

Som jag ser det sÄ finns det vÀl egentligen bara 2 anledningar varför
det inte funkar.
1. Du har inte tryckt ner minnet i slotet tillrÀckligt bra (inte sÄ troligt men man vet ju aldrig)
2. Ditt bios klarar inte av att hantera 512Mb simmar (detta tycker jag du isf redan borde
ha funnit)

Att skÀrmen Àr helt svart med bara 512Mb minnet tyder ju pÄ att den inte kan fÄ kontakt
med det. Hur uppför sig maskinen helt utan minne?, den borde isf uppföra sig likadant som
den gör med ditt 512 minne.

_________________
<a href="http://www.bf2sigs.net/sigs/link/43424800"><img src="http://www.bf2sigs.net/sigs/0/rand/43424800.jpg"></a>
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Makrillo
Senior Admin


Joined: 04 Apr 2004
Posts: 2400
Location: Halmstad

PostPosted: Thu Nov 22, 2007 8:51 am    Post subject: Reply with quote

prova att byta slots med minnena, eller att köra med bara det nya i och se om det hittar nÄgot.

I vissa fall behöver man ju samma sorts minne i bÄda slotsen, i varje fall i Àldre datorer, brukar dock stÄ rÀtt tydligt i moderkortsmanualen.
Back to top
View user's profile Send private message
Fall
Master Admin
Technician


Joined: 29 Sep 2002
Posts: 1310

PostPosted: Thu Nov 22, 2007 11:33 am    Post subject: Reply with quote

Var ditt gamla enkelsidigt minne?
Är ditt nya minne enkelt eller dubbelsidig? (Dvs minneskretsar pĂ„ bĂ„da sidorna.

En del Àldre datorer klara bara en del minnen som Àr enkelsida.
DÀrav blir det hÀlften sÄ mycket iom den ej anvÀnder andra sidan.
Back to top
View user's profile Send private message
mts
pensionerad hest


Joined: 05 Aug 2003
Posts: 4658
Location: nkpg

PostPosted: Thu Nov 22, 2007 11:45 am    Post subject: Reply with quote

datorn pallar de minnena, har satt i ett likadant minne i tjejens 9030 och det funkar finfint. Du har nog fÄtt ett kasst minne.
_________________
lvl84 human ironist.
Gick i pension 080805
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Sat Nov 24, 2007 1:31 am    Post subject: Reply with quote

mts wrote:
datorn pallar de minnena, har satt i ett likadant minne i tjejens 9030 och det funkar finfint. Du har nog fÄtt ett kasst minne.


Jo, det kunde ju varit en anledning. Men jag skickade tillbaka det första och fick ett nytt: samma problem.

Datorn ska klara av 512MB-sticks (dock inte 1GB).

Har bytt runt med minnena (som jag beskrev i första trÄden) pÄ alla möjliga sÀtt; fungerar likvÀl inte.

Jag har satt i det nya minnet pÄ precis samma sÀtt som det gamla, sÄ förstÄr inte hur jag skulle kunna ha satt i det för dÄligt. Ska dock trycka lite extra om jag vÄgar.

Tror inte att minnena Àr olika (enkel/dubbel-sidig), men ska kolla nÀrmare pÄ det.


Finns det nÄgot sÀtt (program?) att fÄ datorn att "hitta" minnen?

Jag anvÀnde CPU-Z och det programmet talade om att jag hade Kingston-minnet i en slot. SÄ nÄgot fel med kontakten kan det vÀl inte vara?
Back to top
View user's profile Send private message
mts
pensionerad hest


Joined: 05 Aug 2003
Posts: 4658
Location: nkpg

PostPosted: Sat Nov 24, 2007 9:33 am    Post subject: Reply with quote

om du kör minnestest i bios, hittar den minnet dÄ?
_________________
lvl84 human ironist.
Gick i pension 080805
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 20:52 pm    Post subject: Reply with quote

mts wrote:
om du kör minnestest i bios, hittar den minnet dÄ?


Finns inget sÄdant test i bios Shocked
I bios stÄr det att jag har 192MB (64 delat minne till grafikkortet) RAM-minne.
Back to top
View user's profile Send private message
mts
pensionerad hest


Joined: 05 Aug 2003
Posts: 4658
Location: nkpg

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 20:55 pm    Post subject: Reply with quote

&tussilago wrote:
mts wrote:
om du kör minnestest i bios, hittar den minnet dÄ?


Finns inget sÄdant test i bios Shocked
I bios stÄr det att jag har 192MB (64 delat minne till grafikkortet) RAM-minne.


finns snabbt och fullstÀndigt POST du kan vÀlja pÄ... nÄnstans i bios eller som startalternativ (dÀr du vÀljer att gÄ in i bios). Det testet rÀknar upp minnet som de gamla hederliga datorerna en gÄng gjorde Smile

_________________
lvl84 human ironist.
Gick i pension 080805
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 22:46 pm    Post subject: Reply with quote

Jag tror mig ha anvÀnd F2 vid startup. Ska pröva F10 och F8 och vad tÀnkas kan fungera (Home?).
Back to top
View user's profile Send private message
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Fri Nov 30, 2007 15:07 pm    Post subject: Reply with quote

Bah! Vilken F-knapp jag Àn trycker pÄ sÄ fungerar det inte.
F2 leder till BIOS och dÀr finns inget om att Àndra till att söka av minnet (quickboot off eller liknande).

Jag kanske ska flasha till tidigare version av BIOS för att se om det hjÀlper...
Back to top
View user's profile Send private message
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Fri Dec 07, 2007 14:08 pm    Post subject: Reply with quote

Flashade till ett annat BIOS (som jag trodde var bÀttre/mer rÀtt) men det hjÀlpte inte heller.

Finns det inte nÄgot program man kan köra som tvingar datorn att lÀsa av hur mycket minne man har? (vid uppstart)
Back to top
View user's profile Send private message
icebreaker



Joined: 01 Oct 2002
Posts: 1023

PostPosted: Sun Dec 09, 2007 13:49 pm    Post subject: Reply with quote

Menar du som memtest86 eller?
Isf sÄ hittar du det pÄ:
http://www.memtest86.com/

_________________
<a href="http://www.bf2sigs.net/sigs/link/43424800"><img src="http://www.bf2sigs.net/sigs/0/rand/43424800.jpg"></a>
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Thu Jan 24, 2008 13:29 pm    Post subject: Reply with quote

Oj! Glömde att jag "anlitade" er hjÀlp hÀr.

Tja, ja försökte anvÀnda memtest men det ville sig inte riktigt (tror det lÄste sig mitt i eller sÄ fattade jag inte vad det gjorde riktigt).

Det jag menade Àr det program som tvingar datorn att söka igenom hur mycket minne den har, sÄ att den tvingas kÀnna igen mitt Kingston-minne. Det vill sÀga ett program som hindrar datorn frÄn att göra en quickboot.
Back to top
View user's profile Send private message
Apilas



Joined: 10 Dec 2002
Posts: 1114
Location: Göteborg

PostPosted: Wed Feb 13, 2008 2:04 am    Post subject: Reply with quote

HÀr följer en lÀnk till Kingston Memorys sida dÀr man kan se vilka minnen som ska passa ihop med NX9010 HP/Compaq burken förmodar att du kollat dÀr?

Kingston + HPCompaq NX9010

SÄ kolla ifall den minnet du har har nÄn av dom betÀckningar som stÄr dÀr

/Apilas
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Thu Mar 13, 2008 14:21 pm    Post subject: Reply with quote

Minnet finns med bland de som stÄr dÀr: ja.
Har i stort sett gett upp mina försök med den datorn (och minnet).
Compaq Àr sÀmst!
Back to top
View user's profile Send private message
Apilas



Joined: 10 Dec 2002
Posts: 1114
Location: Göteborg

PostPosted: Thu Apr 03, 2008 18:55 pm    Post subject: Reply with quote

512MB ram minnet ska vara i slot 1 o 256 MB ram minnet i slot 2 testat det?

lÀnk till minnesguiden

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=se&taskId=115&prodSeriesId=321850&prodTypeId=321957&prodSeriesId=321850&objectID=c00323312



/Apilas
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
&tussilago



Joined: 01 Feb 2004
Posts: 2233

PostPosted: Sat May 17, 2008 9:51 am    Post subject: Reply with quote

Har prövat alla tÀnkbara kombinationer med minnena; no luck.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Swedish Maffia Forum Index -> Help and support All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
   
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Om Cookies